Select your language

Paul Yambun Imbun

Tajuk
Amfibia Sabah

Penerbit
Kuala Lumpur.Dewasa Bahasa Dan Pustaka, 2014

 

Sinopsis

Buku Amfibia Sabah merupakan satu-satunya buku yang memberikan gambaran secara komprehensif tentang keunikan amfibia yang terdapat di Sabah dan memuatkan hampir kesemua spesies amfibia di negeri di bawah bayu ini. Fauna amfibia, yang sinonim dengan haiwan katak, kurang diberikan tumpuan berbanding dengan hidupan megafauna yang lain, seperti gajah dan badak. Masyarakat umumnya lebih mengenali haiwan mamalia berbanding dengan katak dan tidak banyak penyelidik tempatan yang pakar dalam bidang herpetofauna. Sumber-sumber bacaan mengenainya lebih menjurus kepada penyelidikan sainstifik dan sukar difahami individu yang bukan pakar dalam bidang tersebut. Oleh itu, buku ini ditulis dengan cara yang mudah difahami supaya dapat dihayati oleh semua golongan masyarakat, terutamanya para pelajar. Teks yang dikomplemenkan dengan gambar-gambar spesies amfibia membolehkan pembaca mengenali haiwan tersebut dengan lebih mudah lagi.

Buku ini boleh dijadikan rujukan oleh golongan amatur atau profesional yang terlibat dalam bidang akademik dan penyelidikan. Diharapkan buku ini akan membawa kesedaran awam mengenai kepentingan dan keunikan amfibia di sekeliling kita.

 

Pautan ke OPAC

 

Koleksi Penyerahsimpanan Negeri

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.