Select your language

 

Hari AIDS Sedunia diadakan pada 1 Disember setiap tahun sejak 1988, menjadikan tahun ini ulang tahun yang ke-30. Ia untuk meningkatkan kesedaran mengenai penyakit HIV, mengingati orang tersayang yang telah meninggal dunia, menunjukkan solidariti dengan orang yang hidup dengan HIV, meraikan kehidupan dan kesihatan, dan mendapatkan dana untuk HIV dan sebab-sebab yang berkaitan.

Adakah anda tahu bahawa berdasarkan laporan oleh UNAIDS, 9.4 juta orang tidak menyedari mereka adalah HIV positif? Tema pada tahun ini menggalakkan orang ramai supaya pergi ke doktor dan mendapatkan ujian darah untuk mengetahui status mereka, kerana mereka yang dijangkiti HIV tidak mengetahuinya dan tanpa disedari menyebarkan penyakit ini melalui hubungan seksual tanpa perlindungan. Seperti penyakit yang lain, HIV boleh dicegah dan orang yang mempunyai HIV boleh menjalani kehidupan yang panjang dan sihat, dengan jangka hayat yang sama dengan orang yang tidak mempunyai HIV. Dengan adanya maklumat mengenai HIV dan bagaimana ia dapat menular, kita boleh mengambil langkah-langkah untuk menjaga diri kita dan orang lain.

Oleh itu, ambil lah langkah pertama – maklumkan diri anda tentang HIV. Kemudian, pakai riben merah pada Hari Aids Sedunia untuk menunjukkan solidariti dan meningkatkan kesedaran HIV di seluruh dunia. Klik pada pautan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai HIV dan apa yang boleh anda lakukan pada Hari Aids Sedunia.

  1. Mengenai Hari AIDS Sedunia
  2. Lihat Fakta-fakta Mengenai HIV
  3. Simptom HIV
  4. Bagaimanakah HIV Dihantar?
  5. 4 Alasan Mengapa Orang Berhenti Daripada Melakukan Ujian HIV
  6. 8 Perkara Boleh Anda Lakukan Sempenan Hari AIDS Sedunia

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Banyak orang, di antaranya saya, merasa lebih baik hanya dengan melihat sebuah buku."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.