Select your language

Kenali Bilson Kurus @Belson Bingku

Tentang Bilson Kurus @Belson Bingku

Mungkin lebih dikenali oleh ahli keluarga dan kawan rapat, telah menghabiskan masa bekerjanya dalam penyelidikan. Beliau telah menerbitkan beberapa siri artikel jurnal dan menulis beberapa bab buku selain mempunyai artikel yang dimuatkan dalam akhbar tempatan dan serantau. Beliau juga telah memberi syarahan dan meletakkan namanya sebagai editor dan editor bersama untuk beberapa buku dan membentangkan kertas kerja mengenai pelbagai topik di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Selepas pulang dari Amerika Syarikat, di mana beliau memperoleh ijazah sarjana muda dan sarjana dalam Ekonomi Perniagaan Tani dan ijazah kedoktoran dalam Pengajian Antarabangsa, beliau mula-mula menyertai badan pemikir negeri sebelum berpindah untuk mengetuai sebuah institut penyelidikan tempatan. Dia terus membaca, menulis dan membimbing.

Dibesarkan di sebuah perkampungan kecil di Daerah Tuaran, imaginasi zaman kanak-kanaknya banyak dibuai oleh kisah-kisah suku kaum dan legenda dari kalangan orang tua kampung- ibu bapa, datuk, nenek, bapa saudara dan emak saudara- serta kenalan zaman kanak-kanak. Generasinya mungkin kekurangan banyak kemudahan hari ini, tetapi tidak pernah ada kekurangan dalam membayangkan perkara dan kemungkinan.


Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Buku dan pintu adalah hal yang sama. Kamu membukanya dan kamu pergi ke dunia lain."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.