Select your language

 

Setiap tahun pada 10 Oktober, Hari Kesihatan Mental Sedunia disambut atas inisiatif Persekutuan Kesihatan Mental Sedunia (World Federation For Mental Health). Pertubuhan Kesihatan Sedunia (World Health Organization) telah menyokokng inisiatif ini dengan meningkatkan kesedaran isu-isu kesihatan melalui hubungan erat mereka bersama kementerian-kementerian kesihatan dan organisasi masyarakat sivil di serata dunia. WHO juga telah menyediakan pelbagai bantuan teknikal dan perkongsian maklumat bagi menyokong kempen kesedaran sepanjang Hari Kesihatan Mental Sedunia.
 
Sertai kami, pada 10 Oktober tahun ini, dalam "tindakan dalam 40 saat" untuk meningkatkan kesedaran tentang skala bunuh diri di seluruh dunia dan peranan yang setiap orang dapat bermain untuk membantu mencegahnya.
 
Malaysia turut meraikan Hari Kesihatan Mental Sedunia pada hari yang sama. Anda boleh merujuk pautan di bawah untuk mendapatkan maklumat mengenai keadaan kesihatan mental di Malaysia.
  1. Laman Rasmi Persatuan Kesihatan Mental Malaysia
  2. Laman Rasmi World Mental Health Day 2020
  3. Menteri Kesihatan: Sebanyak 4.2 juta rakyat Malaysia yang hidup dengan masalah kesihatan mental
  4. Mengatasi masalah penyakit mental di Malaysia
  5. Memahami Penyakit Mental
  6. Maklumat Lanjut Mengenai Pencegahan Bunuh Diri

Kami juga telah menyenaraikan beberapa tajuk yang terdapat di perpustakaan berkenaan kesihatan mental yang mungkin berguna.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Membaca adalah melawan. Menulis menciptakan perubahan."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.