Select your language


Hari Wanita Antarabangsa adalah hari pengiktirafan dan perayaan untuk meraikan keberanian dan keazaman oleh wanita biasa yang memainkan peranan yang luar biasa dalam sejarah negara dan komuniti mereka sambil berkempen untuk kemajuan yang lebih besar ke arah kesaksamaan jantina. Hari tersebut telah diperhatikan sejak awal tahun 1900-an, dan kini diiktiraf dan dirayakan pada 8 Mac setiap tahun.

Tema kempen Hari Wanita Antarabangsa adalah #BreakTheBias. Dunia yang sama adalah dunia yang boleh. Secara individu, kita bertanggungjawab atas pemikiran dan tindakan kita sendiri - sepanjang hari, setiap hari. Kita boleh memilih untuk mencabar stereotaip, melawan kecenderungan, meluaskan persepsi, memperbaiki keadaan dan meraikan pencapaian wanita. Secara kolektif, setiap seorang daripada kita boleh membantu mewujudkan dunia yang mempunyai hak yang sama mahupun wanita ataupun lelaki. Marilah kita semua mengamalkan #EachforEqual.

Berikut adalah beberapa cadangan bagaimana anda boleh meraikan Hari Wanita Antarabangsa: Meluangkan masa bersama ibu anda, menjangkau wanita di komuniti anda yang memerlukan bantuan, melawat acara hari wanita tempatan yang berhampiran dengan anda, menyokong wanita lain, belajar mengenai wanita yang berpengaruh atau anda boleh merayakannya dengan cara anda sendiri iaitu dengan membaca buku-buku yang menarik seperti di bawah.

 

 

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.