Select your language

 

Kenali Noor Aisah Maidin

 

Tentang Noor Aisah Maidin

Beliau mendapat pendidikan awal di SRK Kelanahan, Papar dan melanjutkan pelajarannya sehingga Tingkatan 6 di Sekolah Menengah Perempuan Melaka (MGHS). Beliau merupakan graduan Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bahasa Melayu dan kesusasteraan Melayu. Beliau kini bekerja sebagai guru mata pelajaran Bahasa Melayu, Pendidikan Seni Visual dan Kesusasteraan Melayu. Beliau juga pernah bekerja sebagai penyiar radio di RTM Kota Kinabalu selama 7 tahun bermula dari tahun 1984. Noor Aisah Maidin mula menulis pada tahun 1982 dengan cerpennya yang berjudul “Rama” dan diterbitkan dalam Wanita Mingguan.

Beliau kemudian mula menulis dalam genre lain seperti puisi, eulogi, dan empat rangkap pantun untuk diterbitkan di akhbar, majalah dan siaran radio. Beliau juga menghasilkan banyak skrip drama untuk radio bah kan berlakon dalam ratusan drama radio. Pada tahun 2014, beliau berlakon sebagai seorang ketua untuk rakaman suara dalam bentuk cakera padat, untuk antologi 7 wanita Sabahan berjudul “Sekudup Rindu”. Pada masa ini, beliau sering diundang untuk menjadi pengacara untuk acara rasmi dan juga bacaan puisi. Beliau juga sering dipercayai untuk menjadi hakim bagi pertandingan nyanyian, puisi dan bacaan-bacaan ayat.

Beberapa anugerah atau penghargaan yang telah dimenangi oleh beliau selama ini adalah "Pelakon Drama Radio Wanita Terbaik" pada tahun 2004, "Teks Puisi Lagu Terbaik" untuk tahun 2014 dan 2015, pemenang tempat kedua untuk "Puisi Islam Sabah (2009 - 2015)” dan juga “Hadiah Perhargaan Pertandingan Menulis Islam ASEAN 2017”.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.