Select your language

 

Kenali Sitti Rahmah G Ibrahim

Tempat lahir: Beluran, Sandakan

Tahun Lahir: 1959

Tentang Sitti Rahmah G Ibrahim

Sitti Rahmah G Ibrahim mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Kolapis sebelum meneruskan pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Sandakan. Beliau bekerja di sektor swasta sebelum berkhidmat di Jabatan Pelajaran Sabah selama 11 tahun. Beliau juga pernah berkhidmat di Jabatan Belia dan Sukan Persekutuan sehingga bersara pada 24 Julai 2019.

Beliau memulakan karya sasteranya pada tahun 1978, tetapi karya pertamanya diterbitkan hanya setahun kemudian. Walaupun lebih berminat menulis novel, beliau terlibat dalam penulisan genre lain seperti cerpen, puisi, skrip drama radio, drama panggung dan juga cerita rakyat Sabah. Novel pertama beliau berjudul ‘Hijrah’ diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah pada tahun 1988, sementara dua novelnya yang lain, ‘Kuntum Berputik’ dan ‘Cinta Pun Bersemi’ diterbitkan oleh penerbit persendirian. Beliau sering menulis karya-karyanya dalam pelbagai tema seperti pendidikan, pembangunan dan budaya.

Dalam kerjayanya sebagai penulis sastera, Sitti Rahmah G Ibrahim telah memenangi banyak anugerah untuk karya kreatif. Anugerah terkenal termasuklah, Hadiah Galakan DBP Sabah, Hadiah Penulis Skrip Drama Pentas Berbakat (1985), dan hampir setiap tahun memenangi Hadiah Sastera Sabah, yang merupakan anugerah paling berprestij di negeri ini yang dianjurkan oleh DBP Sabah. Beliau kini merupakan Naib Presiden Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA).

 


 

Buku oleh Sitti Rahmah G Ibrahim

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Hidup kita diubah oleh dua hal: orang yang kita cintai dan buku yang kita baca."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.