A- A A+


Hari Antarabangsa Orang Kelainan Upaya
, disambut pada 3 Disember setiap tahun dan telah dipromosikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak tahun 1992. Tema untuk tahun ini ialah “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”. Tema ini memberi tumpuan kepada orang kelainan upaya dalam membangunkan aspek penglibatan, saksama dan mampan.

Perpustakaan Negeri Sabah telah bekerjasama dengan UNICEF pada bulan lepas dalam menganjurkan acara "We Are All Special " pada 10 November 2018, di mana acara ini telah mendedahkan orang kelainan upaya kepada persekitaran luar serta memberi kesedaran dan pemahaman yang lebih baik kepada orang awam bahawa seseorang yang cacat boleh menjadi anggota masyarakat yang mempunyai semangat tinggi, kerana kerap berlaku bahawa mereka yang sihat tidak selalu menyedari hakikat ini.

Oleh itu, marilah kita hapuskan halangan-halangan kepada keterangkuman mereka supaya mereka diperkasakan untuk mengambil bahagian sepenuhnya dalam kehidupan masyarakat dan lebih menyedari hak, maruah dan kebajikan mereka. Lihatlah buku yang disyorkan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai orang kelainan upaya.

Koleksi Buku Kami 

Koleksi eBook Kami 

Arkib

Pendapat anda mengenai laman web baru?

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.