Select your language


Kanak-kanak menghabiskan lebih separuh daripada masa mereka di sekolah. Oleh itu, selain daripada ibu bapa mereka, guru memberi pengaruh paling besar dalam kehidupan mereka. Siapa kita pada hari ini adalah kerana guru kita.

Hari Guru tahun ini menandakan ulang tahun Perisytiharan Hak Asasi Manusia (1948) ke-70 yang mengakui pendidikan sebagai hak asas utama dan mewujudkan hak untuk pendidikan wajib percuma, yang memastikan akses inklusif dan saksama bagi semua kanak-kanak. Wajar bertemakan "Hak kepada pendidikan bermaksud hak kepada guru yang berkelayakan," peringatan tahun ini bertujuan untuk mengingatkan kepada semua bahawa untuk mencapai hak pendidikan, kanak-kanak berhak mendapatkan guru yang terlatih dan berkelayakan. 

Hari Guru Sedunia jatuh pada 5 Oktober setiap tahun, iaitu ulang tahun penandatanganan 1966 Rekomendasi ILO / UNESCO mengenai status guru. Ia diraikan bersama dengan UNICEF, UNDP, Pertubuhan Buruh Antarabangsa, dan Pendidikan Antarabangsa.

Hari Guru jatuh pada tarikh yang berlainan di negara-negara yang berbeza. Di Malaysia, ia diraikan pada 16 Mei apabila Penyata Razak secara rasmi diiktiraf oleh Dewan Undangan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1956. Laporan itu, yang dinamakan sempena Tun Abdul Razak Hussein, Menteri Pendidikan yang pertama di negara ini (dan kemudian Perdana Menteri yang kedua), adalah sangat penting dalam menyediakan rangka kerja bagi sistem pendidikan di Malaya pasca-kemerdekaan.

Sempena Perayaan Hari Guru Sedunia tahun 2018, kami telah menyenaraikan beberapa tajuk mengenai guru dan pendidikan daripada koleksi buku dan ebook kami.

Koleksi Buku Kami 

Koleksi eBook Kami 

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.