Select your language

SERANGAN JANTUNG: PUNCA, PENCEGAHAN & KAEDAH MEREDAKANNYA

Penulis
BAHRIN SAMAH 

Terbitan
SHAH ALAM, SELANGOR: ALAF 21, 2009. 213 MUKA SURAT.

 Ulasan oleh Feterin Masindon, Perpustakaan Negeri Sabah, Cawangan Matunggong

Buku ini ditulis oleh Bahrin Samah RH (AHG), beliau pernah menerima tauliah sebagai herbalis profesional oleh American Herbalists Guild pada April 2008 dan merupakan herbalis Asia pertama yang menerima tauliah tersebut. Pengalamannya dalam bidang ini dibukukan untuk dikongsi dan dimanfaatkan bagi kebaikan kita bersama.

Serangan jantung merupakan suatu penyakit yang tidak asing lagi sebagai pembunuh utama terutama di negara-negara maju manakala strok pula mengambil tempat ketiga termasuklah di Malaysia. Buku ini menerangkan pelbagai punca, pencegahan dan kaedah rawatan serangan jantung dari perspektif nutrisi holistik. Selain itu, buku ini juga menerangkan kaedah dan alternatif lain yang memberikan pandangan berbeza berbanding perubatan moden. Serangan jantung biasanya berlaku apabila otot jantung tidak menerima bekalan darah secukupnya. Hal ini demikian, bekalan darah akan dihantar ke otot-otot jantung oleh arteri koronari. Oleh itu, enapan lemak boleh berlaku dalam arteri atau arteri-arteri koronari dan gumpalan darah beku akan menyebabkan arteri dan kapilari tersumbat.

Punca serangan jantung adalah disebabkan kolestrol yang tinggi. Mengapa kolestrol menjadi penyebab serangan jantung? Hal ini disebabkan paras kolestrol dalam darah akan naik dan dialirkan ke dalam arteri yang seterusnya membentuk plak dan tersumbat pada dinding arteri. Selain daripada kolestrol, stress juga boleh menyebabkan otot jantung menjadi lemah kerana darah dipam dan dialirkan pada kadar dan isipadu yang rendah. Akibatnya, paras hemoglobin yang membawa oksigen ke dalam arteri akan berkurangan. Individu yang mengalami kegagalan jantung koronari akan bernafas secara tersekat-sekat dan mengalami sesak nafas. Individu yang mengalami kegagalan jantung juga biasanya dikatakan mengalami paras Endotoxin yang tinggi. Endotoxin adalah sejenis bahan beracun yang dihasilkan oleh bakteria gram-negative di dalam tubuh seperti Salmonella, Serratia dan lain-lain lagi.

Selain itu, cara pemakanan yang tidak berkhasiat dan kurang bersenam juga merupakan salah satu punca serangan jantung terjadi. Kesimpulannya, serangan jantung boleh dielakkan jika seseorang itu mengamalkan cara hidup sihat seperti berhenti merokok, mengenal pasti makanan yang sesuai untuk dimakan kerana metabolism setiap individu itu tidak sama, bersenam secara konsisten, elakkan berat badan berlebihan dan banyak lagi. Oleh itu, buku ini sesuai untuk bacaan umum agar pembaca mendapat panduan bagaimana mencegah serangan jantung kepada diri sendiri dan keluarga.

Buku ini ada di dalam koleksi Perpustakaan Negeri Sabah, Cawangan Matunggong. Jika anda berminat untuk mengetahui buku ini dengan lebih lanjut sila hubungi kakitangan yang bertugas di Perpustakaan Negeri Sabah yang terdekat atau layari laman sesawang www.ssl.sabah.gov.my atau hubungi talian 088-231623, 214828, 256192 untuk mengetahui ketersediaan buku ini.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.