Select your language

KOMUNIKASI PEJABAT

Penulis
SULAIMAN MASRI DAN AHMAD KHAIR MOHD. NOR 

Terbitan
KUALA LUMPUR, CHERAS: UTUSAN PUBLICATIONS & DISTRIBUTORS SDN. BHD.,2005. 170 MUKA SURAT.

 Ulasan oleh Rayjelyn Binti Etin @ Robert, Perpustakaan Negeri Sabah, Cawangan Lahad Datu

Komunikasi yang berkesan di tempat kerja haruslah mempunyai sifat yang terbuka dan jujur dengan pekerja dan rakan kerja kerana itu tidak akan merugikan. Intipati komunikasi profesional adalah asas proses dalaman dan budaya yang menentukan cara kerja serta menjalani hubungan sesama manusia. Terokai kepentingan komunikasi di tempat kerja serta beberapa strategi terbaik untuk komunikasi di tempat kerja sama ada dalam syarikat atau organisasi kerajaan atau swasta. Komunikasi bukan sahaja melibatkan anda dengan majikan, ketua dan rakan, tetapi juga melibatkan anda dengan orang ramai, atau pelanggan. Kemahiran komunikasi menggambarkan imej diri dan organisasi.

Mengapakah komunikasi yang berkesan di tempat kerja penting? Komunikasi melibatkan proses mengongsi maklumat atau menyediakan bahan melalui pergaulan, pertuturan, penulisan atau penyelidikan. Komunikasi di tempat kerja yang berkesan adalah salah satu kunci kepada kejayaan jangka panjang perniagaan anda, membantu meningkatkan produktiviti dan mengekalkan hubungan kerja yang kukuh di seluruh organisasi anda.

Di tempat kerja yang semakin moden ini, pertemuan secara bersemuka kadang-kadang diketepikan kerana alat komunikasi seperti telefon bimbit dan e-mel menjadi kemudahan perbualan yang utama. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh membiarkan komunikasi secara bersemuka ini ketinggalan zaman. Jika anda perlu menyampaikan maklumat secara terperinci, pertemuan secara bersemuka adalah penting, manakala bertemu pasukan anda secara individu atau sekurang-kurangnya melalui panggilan Zoom Meeting membolehkan anda melihat bahasa badan dan ekspresi wajah, sehingga anda dapat memahami sepenuhnya kelancaran anda menyampaikan maklumat.

Komunikasi secara profesional juga memainkan peranan penting kerana hampir semua aspek perniagaan secara maya boleh menguasai komunikasi yang berkesan di tempat kerja untuk membantu meningkatkan kecekapan, produktiviti, dan inovasi.

Buku ini dihasilkan agar mampu menambah keberkesanan komunikasi pekerja dalam dunia kerja, sama ada tugas berupa khidmat pelanggan di kaunter dan dalam telefon. Selain itu, penulisan dokumen memberi panduan kepada para pembaca agar meningkatkan kemahiran komunikasi melalui penulisan memo, surat, laporan dan minit mesyuarat. Kandungan buku ini juga membantu mengembangkan kemahiran pembaca mengendalikan pelbagai maklumat supaya dapat menguasai, menilai dan menyusun maklumat serta menyampaikannya secara berkesan apabila dikehendaki oleh organisasi atau masyarakat.

Buku ini ada di dalam koleksi Perpustakaan Negeri Sabah (PNS), Cawangan Lahad Datu dan boleh dipinjam. No kelas: MAN 658.45 SUL, lokasi di Sudut Ulasan Buku, Ruang Bacaan Dewasa, Aras 1. Sebarang pertanyaan, sila berhubung dengan kakitangan yang bertugas di Kaunter Seksyen Perkhidmatan Pembaca, PNS Cawangan Lahad Datu atau hubungi talian 089-880276. Sila berkunjung ke Perpustakaan Negeri Sabah yang terdekat atau layari laman sesawang www.ssl.sabah.gov.my atau hubungi talian 088-231623, 214828, 256192 untuk mengetahui ketersediaan buku ini.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Kalau kamu hanya membaca buku yang dibaca semua orang, kamu hanya bisa berpikir sama seperti semua orang." - Haruki Murakami

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.