Select your language

ASAS PERKHEMAHAN DAN IKHTIAR HIDUP

Penulis
KHAIRUL AZMAN ARSHAD   

Terbitan
SHAH ALAM: PENERBIT FAJAR BAKTI, 1997. 109 MUKA SURAT.

 Ulasan oleh Elvena Lee, Perpustakaan Negeri Sabah, Cawangan Sipitang

Apabila kita menyebut tentang aktiviti perkhemahan tentu sahaja yang terlintas di fikiran kita adalah memasang khemah dan peralatan-peralatan yang perlu digunakan untuk memasang khemah. Kebiasaannya, kegiatan perkhemahan rekreasi ini dilakukan oleh golongan dewasa untuk mendapatkan ketenangan dari kesibukan kota. Buku ini bukan sahaja memberi panduan asas dalam perkhemahan tetapi juga kaedah-kaedah dalam pertolongan cemas dan ikhtiar hidup.

Sebelum menjalankan aktiviti perkhemahan, terlebih dahulu kita perlu merancang dengan baik dalam pemilihan tapak perkhemahan, keadaan cuaca, peralatan dan keperluan, atur cara aktiviti dan disiplin perkhemahan. Seterusnya, kita perlu mengenal pasti bilangan orang yang terlibat untuk memudahkan kita memilih jenis khemah yang sesuai. Pemilihan khemah haruslah berdasarkan saiz, bahan fabrik dan peredaran udara. Antara keperluan peralatan yang penting adalah seperti baju yang secukupnya, air minum, kompas, wisel, tali, telefon, mancis, bekalan makanan, dapur gas kecil dan lain-lain. Peralatan dan keperluan harian tidak semestinya dibawa dari rumah kerana ia boleh dibuat daripada bahan-bahan di persekitaran kita. Contohnya, buluh, rotan, batang kayu, tin kosong dan batu dapat membina dapur kaki tiga, ampaian dan dapur trapper.

Disamping itu, kita juga perlu mengenali jenis ikatan simpul seperti simpul manuk, simpul dua lilit dan simpul himpit untuk memudahkan kita mendirikan gejek ( alat perkhemahan bagi menggantikan peralatan dan perabot di rumah ). Bukan itu sahaja, kotak pertolongan cemas mesti dibawa bersama dan harus mengandungi gunting, dettol, kain pembalut, pin, plaster, panadol, burnol, antiseptic cream, mosquito repellant dan minyak angin. Sekiranya berlaku kecemasan, kita perlu tahu akan rawatan asas iaitu Cardiopulmonary resuscitation ( CPR ). Untuk sumber makanan pula boleh didapati daripada tumbuhan di sekitar kita seperti kantan, pisang hutan, buah tampoi, buah melinjau, buah salak dan buah nam-nam. Jika berlaku kecemasan, selamatkan diri terlebih dahulu dan minta bantuan melalui teriakan dan lampu kecemasan iaitu lampu suluh. Kesimpulannya, aktiviti perkhemahan merupakan aktiviti yang sarat dengan pelbagai aktiviti yang mampu memberikan asas kepada semua orang untuk berdikari semasa berada jauh dari bandar.

Buku ini sesuai untuk bacaan umum dan sangat bermanfaat kepada sesiapa sahaja yang merancang untuk menjalankan aktiviti perkhemahan. Buku ini juga merupakan salah satu koleksi buku yang terdapat di Perpustakaan Cawangan Sipitang. Untuk tempahan dan pinjaman, hubungi kami di talian 087-821003 atau berkunjung ke perpustakaan yang terdekat. Sila layari laman sesawang www.ssl.sabah.gov.my dan hubungi talian 088-231623, 214828, 256192 untuk mengetahui ketersediaan buku ini.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Membaca dapat menjaga hati dari kegelisahan dan memelihara waktu dari kesia-siaan."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.