A- A A+

"Di mana, selama ini, titik permulaan hak asasi manusia sejagat bermula? Di kawasan kecil, berdekatan – yang sangat dekat dan kecil sehingga tidak dapat dilihat di mana-mana pada peta dunia. [...] Sekiranya hak-hak asasi manusia ini bermakna di sesebuah kawasan, hak-hak tersebut tidak ada makna di kawasan lain. Tanpa tindakan rakyat bersatu untuk menegakkannya, kita akan melihat kemajuan dunia yang sia-sia." - Eleanor Roosevelt

Hari Hak Asasi Manusia, 10 Disember adalah hari untuk memperingati Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia yang trlah diadaptasi dan diumumkan pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Kini tahun 2018 merupakan ulang tahun ke-70 Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia (Sebuah dokumentasi yang menyatakan hak yang tidak dipisahkan dengan manusia – tanpa menigra bangsa, warna, agama, jantina, bahasa, politik atau pendapat lain, asal usul kebangsaan atau sosial, harta, kelahiran atau status lain.

Pada tahun ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyokong semua orang untuk menegakkan hak dak kebebasan orang ramai termasuk hak pendidikan, kehidupan, kesihatan dan hak untuk hidup bebas dari sebarang bentuk diskriminasi. Matlamat pada hari tersebut juga untuk memberi pencerahan kepada orang ramai mengenai hak-hak kita yang merupakan asas pembangunan mampan dan masyarakat aman di seluruh dunia. Seperti yang telah disebutkan oleh Eleanor Roosevelt, tidak kira betapa kecil atau remeh perkara itu dan walau di mana, hak asasi masnusia adalah penting kepada warganegeara yang masih tidak diendahkan atau ditindas. Hak asasi manusia adalah salah satu pencerminan masyarakat berkemajuan dan kemodenan. 

Koleksi Buku Kami 

Koleksi eBook Kami 

Arkib

Pendapat anda mengenai laman web baru?

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.