Select your language

MARI BERUBAT DENGAN TUMBUHAN SEKELILING ANDA

Penulis
SITI FUZIAH YUSOF

Terbitan
BATU CAVES, SELANGOR: AR-RISALAH PRODUCT SDN. BHD., 2014. 664 MUKA SURAT.

 Ulasan oleh Siti Rupiah Haji Yusof, Perpustakaan Negeri Sabah, Cawangan Sipitang

Anda ada masalah dengan kesihatan diri anda? Mungkin ada yang mengatakan 'Ya' dan mungkin ada yang mengatakan 'Tidak.' Kita sebagai manusia, tidak mungkin dapat lari dari masalah kesihatan diri bila ada sahaja yang mengganggu kita sama ada yang kita sedari mahupun tak kita sedari. Kita merasa sukar untuk melakukan aktiviti harian apabila adanya masalah kesihatan diri yang menghalang kita secara langsung mahupun secara tidak langsung.

Memandangkan ramai yang jatuh sakit sama ada terhasil dari amalan pemakanan mahupun bukan, rawatan telah diambil bagi memulihkan semula fungsi organ fizikal dan mental manusia. Sejak beribu tahun dahulu manusia telah menggunakan tumbuhan bagi mengatasi masalah ini. Tumbuh-tumbuhan ini boleh dijadikan ubat makan mahupun ubat sapuan.

Perkara utama yang harus diperhatikan oleh seorang pengamal perubatan herba adalah umur si pesakit atau peringkat usia pesakit, adat kebiasaan si pesakit, pekerjaan pesakit, jenis penyakit yang dihadapi, penyebab timbulnya penyakit, keadaan penyakit dan kesan terhadap tubuh pesakit. Selain itu, suhu badan pesakit ketika normal, suhu badan pesakit akibat terjadinya penyakit, keadaan cuaca atau musim yang sedang berlangsung tahun itu, keadaan cuaca ketika datang penyakit, dan keadaan alam sekitar si pesakit juga perlu diambil kira. Seterusnya, ubat yang dapat menghilangkan penyakit pesakit, mutu ubat dan cara pengubatan yang akan diberikan, ubat yang paling sesuai bagi pesakit tanpa kesan sampingan, memberi ubat yang paling menyenangkan pesakit, melakukan cara pengubatan yang paling maksima dan keadaan penyakit sama ada mempunyai harapan untuk sembuh atau tidak.

Setiap tumbuhan yang ada di muka bumi ini mempunyai nilai perubatannya yang tersendiri, cuma kajian menyeluruh tidak dapat dilakukan pada sesetengah tumbuh-tumbuhan tertentu akibat kekurangan kewangan, tenaga, masa dan ilmu tentangnya. Sebelum kajian saintifik dilakukan kepada tumbuhan yang masih belum diketahui kegunaannya ini, maka sebaiknya kita berpegang kepada tumbuh-tumbuhan yang telah dilakukan kajian ke atasnya untuk tujuan perubatan.  

Buku ini merupakan salah satu koleksi Perpustakaan Cawangan Sipitang dan anda boleh berhubung dengan kakitangan bertugas untuk pinjaman atau tempahan pinjaman. Sila lawati laman sesawang Perpustakaan Negeri Sabah di www.ssl.sabah.gov.my atau hubungi di talian 087-821003 (Perpustakaan Cawangan Sipitang), 088-231623, 214828 atau 256192 (Ibu Pejabat, Perpustakaan Negeri Sabah) untuk mengetahui ketersediaan buku tersebut. Bagaimanapun, buku ini mungkin mengambil masa untuk dihantar ke perpustakaan di luar Kota Kinabalu, sila berhubung dengan perpustakaan terdekat untuk tempahan pinjaman.

Ulasan Buku

Arkib

Pengarang Tempatan Kami

Mutiara Kata

"Buku adalah gerbang dunia dan membaca adalah kuncinya."

Waktu Operasi Ibu Pejabat

Tutup Pada Cuti Umum, Kecuali Perpustakaan Tanjung Aru

088-214828, 231623 Faks: 088-270151
hq.ssl@sabah.gov.my
Jalan Tasik, Off Jalan Maktab Gaya, Locked Bag 2023, 88300 Luyang, Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.